1
$\begingroup$

I'm trying to find all positive integer triplets a,b,c that satisfy this equation. Note r is a constant. And 1 does exist: 23,13,121. Why is the result not found? Is there something wrong with the way I expressed the first expression?

For those with older versions of Mathematica, please replace "PositiveIntegers" with "Integers".

eqn1 = FullSimplify[{2*r^98 + 14*r^96 + 11*r^94 - r^50 + a*r^46 + b*r^44 + c*r^40 == r^100, r = Sqrt[(Sqrt[53]/2) + 1.5] }]

Out: {2.25039*10^16 a + 4.37815*10^15 b + 1.65712*10^14 c == 0, 2.26717}

Table[FindInstance[eqn1, {a, b, c}, PositiveIntegers, 15]]

Out: FindInstance[{2.25039*10^16 a + 4.37815*10^15 b + 1.65712*10^14 c == 0, 2.26717}, {a, b, c}, PositiveIntegers, 15]

Also: can it be solved outright?

Solve[{2*r^98 + 14*r^96 + 11*r^94 - r^50 + a*r^46 + b*r^44 + c*r^40 == r^100, r = Sqrt[(Sqrt[53]/2) + 1.5]}, {a, b, c}]

Thanks in advance.

$\endgroup$
2
$\begingroup$
eqn1 = FullSimplify[
    (2*r^98 + 14*r^96 + 11*r^94 - r^50 + a*r^46 + b*r^44 + c*r^40 == 
        r^100) /. r -> Sqrt[(Sqrt[53]/2) + 3/2]]

enter image description here

FindInstance[eqn1, {a, b, c}, Integers, 15] // Column 

enter image description here

But, with PositiveIntegers as the domain, FindInstance can find only one solution:

FindInstance[eqn1, {a, b, c}, PositiveIntegers, 15]
{{a -> 23, b -> 13, c -> 121}}

Using Solve:

Solve[eqn1, {a, b, c}, Integers]

enter image description here

Solve[eqn1, {a, b, c}, PositiveIntegers]
{{a -> 23, b -> 13, c -> 121}} 
$\endgroup$
6
  • $\begingroup$ Thanks @kglr Is this the only part you changed? "/. r ->" Did the original method had a syntax or wrong way to represent? Also: Why isn't the 23,13,121 showing up in the Integers version? $\endgroup$ – Steve237 Feb 22 at 15:50
  • $\begingroup$ I get your first set, but my FindInstance[eqn1, {a, b, c}, PositiveIntegers, 15] returns nothing. neither does the Solve. pasted as-is. Solve says "Solve::ratnz: Solve was unable to solve the system with inexact coefficients. The answer was obtained by solving a corresponding exact system and numericizing the result." ... $\endgroup$ – Steve237 Feb 22 at 15:54
  • $\begingroup$ Hi @kglr. See my output! I am not getting even the 15 solutions you have above, they are different. [my output] (drive.google.com/file/d/1l1745GnGH90LtTqqtmjqsnLwwel3OxwW/view). Why is this? is a setting incorrect on my system? $\endgroup$ – Steve237 Feb 22 at 16:11
  • $\begingroup$ @Steve237, I also changed 1.5 to 3/2. $\endgroup$ – kglr Feb 22 at 16:25
  • 1
    $\begingroup$ Never mind, I closed down the tool and re-opened fresh and it works. Not sure if it was using references to the previous inputs. $\endgroup$ – Steve237 Feb 22 at 19:04

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.